A matricák összehasonlítása

A fogközi kefe használata

A fogközi kefék a mindennapi szájhigiénia részét kellene képezzék. A klasszikus fogkefével nem érhetjük el a fogsor nehezen hozzáférhető részeit, ami elősegíti a fogkő baktériumainak szaporodását a fogközökben és így serkentik a fogszuvasodást.

 

A fogközök a fogfelszín 40%-át fedik le. Ezen részek elhanyagolása tehát negatív hatással lehet a fogak egészségére. Az ezen részeken képződő fogszuvasodás kezelése bonyolult, mivel nehezen hozzáférhető helyekről van szó.

A fogközi kefék kicsik, hajlékonyak és lágyak, melyek feladata, hogy bejussanak a nehezen hozzáférhető helyekre. Fogszabályzó és műfogsor tisztítására is gyakran használják. Különböző anyagokból készülnek. Vásároljon minőségi fogközi kefét, hogy garantált legyen a kényelmes használat. A minőségi kefe hajlékony és sok sörtéből áll, hogy ne károsítsa a fogínyt és ne okozzanak érzékenységet vagy vérzést.

Ha érzékeny a fogínye, válasszon olyan kefét, melynek műanyaggal bevont drótozott sörtéi vannak. Fontos, hogy ezt a kefét ne használja maró hatóanyagokat tartalmazó fogkrémmel. Ezek a fogkrémek ugyanis csiszolják fogfelszínt.

 

Fogközi kefe kiválasztása

 

Ügyeljen a kefe méretének kiválasztására. Érvényes, hogy minél nagyobb kefét érdemes választani, ami még befér a fogközökbe. A túl kicsi fogközi kefe nem feltétlenül elég hatékony. Legjobb 2 kefét választani, egy nagyobbat és egy kisebbet, mivel egy átlagos ember szájüregében 30 fogköz található, melyeket tisztíthatunk és a közök mérete különféle lehet. A kefe kényelmesen kell illeszkedjen a közökbe. Amennyiben bizonytalan a választásnál, tanácskozzon fogászával vagy vásárolja meg a kefék több fajtáját próbaképpen.

 

A fogközöket is ápolni kell.

 

Milyen gyakran használ fogközi kefét? Legjobb mindig akkor használni, ha ételmaradék ragad a fogai közé. Használja minden este, hogy a szájüregben ragadt összes ételmaradéktól megszabaduljon. Ezt a kefét ajánlott hetente cserélni.

 

A fogközi kefe használata

 Hogyan használjam a fogközi kefét, hogy minden fogam egészséges legyen.

  1. Válassza ki a megfelelő méretet. A kefe könnyen kell illeszkedjen a fogközökbe.
  2. Óvatosan helyezze a sörtéket a fogközökbe, óvakodjon a sörték hajlításától. Ha a sörték már meghajlottak, ne hajlítsa vissza őket használat után, hogy ne használódjanak el. Hagyja a sörtéket a beállított helyzetükben.
  3. Mozgassa a kefét a közben néhányszor. Műfogsornál használja a műanyag bevonatú fogközi keféket, hogy ne károsítsa a műfogsort.
  4. Használat során többször öblítse le a kefét, ill. vigyen fel speciális zselét.
  5. Használat után mossa le a kefét és tegye száraz helyre.

  


Fogápolásnál ne feledkezzen meg a helyes fogtisztítási technikáról sem és az egycsomós kefe esetleges használatáról sem. Rendszeresen látogasson el évente egyszer fogorvosához megelőző vizsgálatra és egyszer vagy kétszer évente látogasson meg dentál-higiénikust is.

 
Még nem született hozzászólás.