Ínygyulladás

Az ínygyulladás egy gyakori gyulladásos betegség, amely főleg a 30 év felettieknél jelentkezik. A gyulladást baktériumok okozzák. Kezelés nélkül a gyulladás paradontózishoz és a fogak kihullásához vezethet. Ay ínygyulladás nem örökletes. A gyulladást dagadt, érintésre érzékeny íny, kipirosodás, vérzés és kellemetlen szag kísári. A tünetek gyakran nehezen észlelhetőek, ezért a leghalványabb gyanú esetében is látogasson el fogorvosához.

 

Ínygyulladás és ínyvérzés

Az ínygyulladás egy gyakori gyulladásos betegség, amely főleg a 30 év felettieknél jelentkezik.

Az ínygyulladásnak különböző okai lehetnek. Bakteriális fertőzés is lehet a kívülről szájba jutó kórokozók miatt. A gyulladás, helytelen szájápolás, dohányzás, stressz, hormonális változások, vitaminhiány vagy egyes gyógyszerek foglepedéket is okozhatnak. A gyulladt íny fogselyem vagy fogköztisztító kefe használata során vérezhet. Az erős gyulladásban lévő íny a mindennapi fogmosás során is vérzik.

 

Az ínygyulladás megelőzésének/orvoslásának házipraktikái

 

1. Só

Készítsen vízből és sóból oldatot (2 dl víz, ½ teáskanál só). Alaposan keverje össze és öblögessen napi 2-3 alkalommal.

 

2. Szódabikarbóna

Használjon 2 dl vizet, melybe szórjon 1-2 teáskanál szódabikarbónát. Öblögessen szintén 2-3 alkalommal naponta.

 

3. Kókuszolaj

A kókuszolaj ismert sokoldalúan jótékony hatásairól – a konyhában, kozmetikában, sőt még a szájápolásban is. Öblögessen a tiszta olajjal pár másodpercig néhányszor naponta.

 

4. Aloe vera

Egy aloe vera levelére lesz szükség. Kaparja ki a levél belsejében lévő zselét. Vigye fel fogára nhányszor naponta és hagyja hatni pár percig.

 

5. Szegfűszeg

Tartson 10 szegfűszeget szájában kb 30 percig.

 

6. Propolisz

Propoliszt a gyógyszertárban vásárolhat. Ez nem csak egy remek természetes készítmény a fogakra, hanem az egészség területén számtalan felhasználása lehetséges. Ismert gyulladásgátló hatásáról. Alkoholtartalmának köszönhetően csökkenti a fájdalmat, ill. érzésteleníti a fájós fogat. Vigyen fel pár cseppet egy vattakorongra és helyezze az ínyére.

 

Kiterjedt, vagy elhúzódó gyulladás esetén viszont a házi praktikák nem segítenek. Ebben az esetben forduljon szakemberhez, aki megfelelő gyógymódot javasol majd. Az időben megkezdett orvoslás alapja a gyors gyógyulásnak. Az ínygyulladás teljesen gyógyítható, ennek súlyosabb formája, a paradontózis viszont nem gyógyítható, csak enyhíthető. Ezért ne halogassa a fogorvosnál tett látogatást.

A gyógymód első lépése a foglepedék eltávolítása és a szák kiöblítése fertőtlenítő oldattal (leggyakrabban 6%-os peroxid vagy framykoin tartalmú oldattal). A fogorvos ezt követően tájékoztatja önt a helyes fogmosás módszeréről. Ne feledkezzen meg az ezt követő rendszeres fogorvosi szájápolásról.

 

Ínygyulladás megelőzése

 

Hogyan előzzük meg a fogínyvérzést:

  • használjon rendszeresen fogselymet
  • tisztítsa fogait helyes módszerrel
  • tisztítsa fogait alaposan, minden fogat külön-külön, ne hagyja ki a fogközöket
  • használjon lézerrel csiszolt puha fogkefét, mellyel enyhe nyomást gyakorolhat a fogínyre is és ne tartson a fognyak melletti tisztítástól sem. Az íny nem fog visszahúzódni, hanem megerősödnek. Az ínyvisszahúzódás éppen az ínygyulladás fellépésénél jelentkezik, tehát ha ezt a problémát a megfelelő tisztítással megszünteti, az íny nem húzódik majd vissza.
  • ha szónikus fogkefét szeretne használni, váltogassa klasszikus fogkefével, mivel a szónikus használta közben ellustulhat és idővel hanyagolhatja a fogmosás technikáját, s ezzel teret ad a lepedék baktériumainak a fertőzésre.
  • hetente egyszer használjon egysoros fogkefét és alaposan tisztítsa meg az íny alatti részt és a fogközöket
  • fogmosás közben gyengén masszírozza az íny felszínét is, ezzel ugyanis növelheti az íny ellenállóságát és erejét

 



Még nem született hozzászólás.


 
 
 


Bejelentkezés

 
Obnovenie zabudnutého hesla

Nemáte ešte účet?

Kosár

Bezárás X

A kosár üres.

Vásárlás folytatása