Receptek az otthoni fogfehérítéshez

Az interneten rengeteg módszer található a ragyogó fehér mosoly elérésére anélkül, hogy az összes pénzét ráköltené. Évek óta jó pár ilyen „bevált recept” kering az interneten. Már a nagymamáink is ismerték őket, hiszen ők is szép fogakat akartak. De vajon mennyire biztonságosak ezek a tippek a fogaink szempontjából?

 

Veszélyes otthoni fogfehérítő receptek

 

Már rögtön az elején tisztázzuk, hogy az alább felsorolt eljárásoktól nem lesz a fogak színe fehérebb, legfeljebb a kávé, vörösbor vagy dohányzás okozta felszíni elszíneződéseket távolítják el. És azt is csak némelyik, egyszersmind kifejezetten súlyos és visszafordíthatatlan kárt okozva a fogzománcon és az ínyen. Ha a készítmény dörzsöléssel fejti ki a hatását, ez nemcsak a zománcot roncsolja és visszafordíthatatlanul csökkenti, hanem feleslegesen feltárja az érzékeny fognyakat és a puha, szuvasodásra hajlamos dentinjét is. Valamint növeli a fogak érzékenységét, a fogak romlásának az esélyét, a gyulladásra való hajlamot és így tovább. Az ilyen nagyiféle recepteket hatalmas ívben el kell kerülni. 

Ámbár, ha nem is erről a dörzsöléssel kiváltott csiszolásról van szó, nevezzük továbbra is így, még akkor is zömében a készítmény savai, főleg a gyümölcssavak hatásai kerülnek előtérbe. Lehet némi tisztító hatásuk, ugyanakkor nemcsak az íny, de a fogzománc rovására erősen maró tulajdonságokkal bírnak.  

Az otthoni fogfehérítő praktikák harmadik csoportja a fogakra sem dörzsölő, sem maró hatást nem fejt ki. Mindent összevetve, gyakorlatilag a fogzománcot vagy a fogak egészségét tekintve semmilyen pozitívumot nem mutatnak fel. 

 

A fogfehérítés citromos és szódabikarbónás kombója

 citrom és szódabikarbóna a fogakhoz

Az otthoni fogfehérítés valószínűleg egyik legismertebb és legszélesebb körben alkalmazott módszere. Ereje a szódabikarbóna dörzsölő hatású összetevőinek és a citromlében található savnak a kombinációjában rejlik. Vagy ahogy a köznyelvben használják: „smirgli” és erősen maró hatású gyümölcssav. Ami valójában abszolút badarság, és talán az otthoni fogfehérítő receptek legveszélyesebbike. A szódabikarbóna és a citromlé összekeverésével néhány perc alatt sűrű keveréket készíthet. Együttes erővel lemarják és ledörzsölik a fogak pigmentációját.

Az ilyen fogfehérítő kombó huzamos használata a fogak maradandó károsodásához vezethet, ami visszafordíthatatlan következményekkel jár. Kezdetben biztosan látni fogja az eredményeket, ahogy a pigmentek eltünedeznek. De rövid időn belül lerakódnak a barázdákban, amelyeket az agresszív fehérítés elmélyít, így a folyamatot újra és újra meg kell ismételni. Ha gyakran fogja alkalmazni, akkor fogai érzékenyebbé válnak, és végül megsárgulnak, mert az efféle dörzsölés hatására a fogzománc elvékonyodik, és már a fogdentin is láthatóvá válik.

 

Sózott eper

 eper fogfehérítéshez

Ízre nem éppen kellemes kombináció, de körülbelül annyira „kíméletes”, mint a citromos szódabikarbóna. A többi gyümölcshöz hasonlóan az epernek is van savtartalma, és ebben az esetben a só helyettesíti a csiszoló és vegyi összetevőt. Ebből a kombinációból is készül egy krémszerű massza, amellyel a fogakat megtisztíthatjuk, vagy néhány percig a fogainkon hagyjuk, hogy kifejtse a hatását. Ennek a „fogfehérítő csodatételnek” és hasonló az eredménye, mint az első esetben, bár kevésbé agresszív. Az eperben nincs olyan erős gyümölcssav, mint a citromban, a só pedig gyengédebb, mint a szódabikarbóna. Ez azonban nem változtat azon a tényen, hogy a rendszeres használatával visszafordíthatatlanul károsítja a fogzománcát.

 

A mindre jó kókuszzsír

 

Az említett fogfehérítő készítmények harmadik csoportjába tartozik, mivel annyira nem jellemző rá a dörzsölő és a sav miatti maró hatás. Az utóbbi években a kókuszzsír alkalmazása terén óriási fellendülést tapasztaltunk a sokoldalú felhasználását tekintve. Remek recepteket találunk a rugalmas bőrre, egészséges hajra, de akár a hagyományos sütőolaj alternatívájaként is. Sok szó esik a csodálatos fogfehérítő hatásáról. Állítólag antibakteriális tulajdonságai vannak, eltávolítja a rossz leheletet, véd a fogszuvasodás ellen, és mindenekelőtt kíméletesen fehéríti a fogakat. Végül is a kókuszzsírnak léteznek antibakteriális hatásai, de fehérebb fogakat nem fog vele elérni. Ugyanis nincsenek olyan tulajdonságai, amelyek fehérítenék a fogakat. Ha a fog fehérítésére fogja használni, csak nehezíti a helyzetét. Nem tartalmaz olyan anyagot, amely bármilyen módon fehérítené a fogakat. Valójában azok szerint, akik mégis csak kipróbálták, egyáltalán nem fehérít.kókuszolaj fogfehérítéshez

 

A részben fényesre polírozott fogak kezdeti érzése csak annyit tesz, mintha épp most mosott volna fogat, és kókuszzsírral letörölte volna a jobb fénytörést gátló lepedéket, ami a zsírosság miatt egy ideig nehezebben fog megtapadni. De ez csak néhány perc kérdése. A fogak fehérebb árnyalata az alacsony felületi fehérítő hatás mellett a fogakon történő fénytörésen múlik. Ez az érzés azonban körülbelül 10 percig tart, miután a lepedék természetes módon ismét visszatér a fogakra. Persze itt nem a fogfehérítésről mint olyanról beszélünk, hiszen a fehérített fog több hónapig vagy akár évekig is fehér marad, és mélyrehatóan megváltozik a színe. Itt most csak azzal kapcsolatban beszélünk a hatásáról, mivel némely szószólója hatalmas vehemenciával próbálja a védelmébe venni. Viszont a fogmosás nem számít fogfehérítésnek. A kókuszzsír fogfehérítő mítoszáról és a fogorvosok véleményéről a jelenlegi és téves jelenséggel kapcsolatban a Fogfehérítés kókuszzsírral című cikkben olvashat többet a blogunkon.

 

Fogmosás hamuval

 

Ezt a módszert már az ókori Egyiptomban is használták, de még ma is vannak hívei. Összekever egy kis hamut vízzel vagy fogkrémmel és fogat mos vele. Azonban ezt a módszert az előzőhöz hasonlóan szintén nem javasoljuk, mert ez is károsíthatja a fogakat.

 

Aktív állati eredetű szén

 

fekete szén a fogakhoz

Az állati eredetű szén a fogfehérítés természetes és olcsó módja. Az „aktív” kifejezés ebben az értelemben érdekesnek és ígéretesnek hangzik, de sok „aktivitást” ne várjon tőle. Sajnálatos módon kevés pénzért semmilyen fogfehérítő varázslat nem történik. Törjön össze egy széntablettát porrá, és vigye fel a fogkefére, majd mosson vele fogat a szokásos módon. Viszont senki sem teszi tűzbe a kezét azért, hogy lesz valamilyen hatása. Vagyis egy ideig mégis, egy kis méregtelenítés, mivel a szén ugye erre használatos. De fehérítésre ne számítson.

 

Ehelyett inkább próbálja ki a bevált és biztonságos Crest termékeket, amelyek garantáltan ragyogó fehér fogakat biztosítanak a fogat visszafordíthatatlan károsodása nélkül.

Bővebb tájékoztatást az otthoni fogfehérítés hasonló receptjeiről Az otthoni fogfehérítés kockázatai című cikkben olvashat a blogunkon.


1/2 csomagolás Crest 3D White Professional Effects
TOP bestseller
20 db csomagban
10 napig
30-45 perc
Fogfehérítő matrica Crest 3D White Professional Effects
-20%
TOP bestseller
40 db csomagban
20 napig
30-45 perc

Crest 3D White Professional Effects

39 900.00 Ft31 900.00 Ft

Raktáron

Crest 3D PROFESSIONAL White + fogfehérítő LED LIGHT lámpával
TOP termék
38 db csomagban
19 napig
1 óra
Crest 3D BRILLIANCE White
32 db csomagban
16 napig
30 perc

Crest 3D BRILLIANCE White

28 900.00 Ft

Elfogyott


Még nem született hozzászólás.


 
 
 


Bejelentkezés

 
Obnovenie zabudnutého hesla

Nemáte ešte účet?

Kosár

Bezárás X

A kosár üres.

Vásárlás folytatása