Hogyan orvosolják a fogszuvasodást

A fogszuvasodást a fogak nehezen elérhető részein koncentráltan megtelepedő mikroorganizmusok (lepedék) okozzák. Ezek a baktériumok a cukrokat savakra bontják, amelye a fogzománcban lévő ásványi sók lebontásával károsítják azt.

 A fogszuvasodás egyike a leggyakoribb civilizációs betegségeknek és az emberek 95%-át érinti. Nem fertőző ugyan, de gyógyíthatatlan.

Az első fázisban fehér folt jelenik meg a fogfelszínen, ami komolyabb károsodássá és fájdalommá nőheti ki magát. Ideális esetben már az első fázis jelentkezésénél érdemes meglátogatni a fogorvost.
Ha elhanyagolja a szuvasodás kezelését, az tovább károsítja a fogat míg eljut a csontvelőig és gyulladást okoz A fájdalom ideiglenes enyhülése nem jelenti azt, hogy a gyulladás megszűnt - elhaltak a fogvelő idegei. A gyulladás továbbra is aktív maradhat és gennytermelődést, vagy akár a a szomszédos csont gyulladását okozhatja.

 

A fogszuvasodás orvoslása

A fogszuvasodás gyógyítása nem lehetséges, mivel a szuvasodás elhalt szövet. Az egyedüli gyógymód ezen szövet kifúrása és töméssel való helyettesítése. Ha a szuvasodás már elérte a fogvelőt is, úgy szükséges a fogcsatornák kezelése is. A szuvasodást jelenleg lézeres módszerrel vagy ózonterápiával is el lehet távolítani.

 

A fogorvosok manapság az alábbi tömésfajtákat használják leggyakrabban:

  • amalgán tömés –hátránya a "láthatósága", mivel sötétebb színű mint maga a fog és szükséges az egészséges fogrész kifúrása is. Ezen kívül viszont nagyon tartósak,
  • kompozit tömés– hétköznapi megnevezéssel „fehér“ tömés. Csak a szuvasodott részt fúrják ki, nem szükséges az egészséges részbe is belefúrni. UV fény hatására szilárdul meg a beteg pedig azonnal ehet,
  • üvegionomer cement - a gyógyítás során fokozatosan felszabaduló fluoridokat tartalmaz. Mély, az idegeket érintő szuvasodásoknál alkalmazzák.


A fogszuvasodást nem lehet gyógyítani és önerőből eltávolítani. Megelőzésképpen érdemes ügyelni a fluoridtartalmú fogkrémekkel való fogtisztításra. Segíthet a cukormentes rágógumik rágása is, ami serkenti a nyáltermelődést. A nyál gátolja a foglepedéket okozó mikroorganizmusok koncentrálódását. Éppen ezért a fogszuvasodás leginkább éjjel alakul ki, amikor szájüregünk a legkevesebb nyálat termeli. A fogszuvasodást okozó baktériumok legjobb táptalaja az ételmaradékok - ezért ne feledkezzen meg a lefekvés előtti alapos fogmosásról.


Fogfehérítő matrica Crest 3D White Professional Effects
-20%
TOP bestseller
40 db csomagban
20 napig
30-45 perc

Crest 3D White Professional Effects

39 900.00 Ft31 900.00 Ft

Raktáron

Crest 3D White BRILLIANCE fehérítő fogkrém
TOP bestseller
Crest 3D WHITE Brilliance Charcoal fogfehérítő fogkrém
-67%

Még nem született hozzászólás.


 
 
 


Bejelentkezés

 
Obnovenie zabudnutého hesla

Nemáte ešte účet?

Kosár

Bezárás X

A kosár üres.

Vásárlás folytatása