Fogérzékenység

Érzett már valamikorkellemetlen bizsergést, vagy ráadásul fájdalmat a hideg, forró, illetve édes ételek és italok fogyasztásakor? Esetleg megtörtént ez fogmosás, vagyfogselyem használata közben? Minden ötödik embert érint a fogérzékenység.

 

Mi a fogérzékenység oka

 

A fogérzékenység a fogzománc alatt található fogállomány, az ún. dentin, fedetlenné válása következtében jön létre. Kiváltó tényezői lehetnektöbbek között a fogaktúlzott „súrolása“ fogmosás közben, az erős szálú fogkefe használata, vagy nagyfokú abrazív hatással bíró fogkrémek.Tartósan ledörzsölik a fogzománcot a fognyak környékén, felfedve ezzel az érzékeny dentint. Odafigyelést igényelnek a savas élelmiszerek, mint például a trópusi gyümölcsök, továbbá az édes ételek, a bor, stb., amelyeka fogzománc fokozatos vegyi feloldását okozzák, ami a fogállomány felfedését válthatja ki. Ezen élelmiszerek fogyasztása után ajánlott legalább 30 percet várni a fogmosással, mivel átmenetileg gyengítik a fogzománcot.

 

Mik a fogérzékenység lehetséges következményei

 

Már ismertettük, hogy a fogérzékenység jellemző tünete a hideg, forró, vagy édes ételek fogyasztását, esetleg a hideg levegővel való érintkezést kísérő kellemetlen érzés, esetleg fájdalom. Egészséges fogbél esetén ez a fájdalom ármeneti, és a kiváltó ingermegszűnését követően azonnal elmúlik. Amennyiben azonban éles és hosszan tartó fájdalom lép fel, a kiváltó okok sokkal komolyabbak is lehetnek (például fogbélgyulladás). Ilyen esetben a sürgősen keresse fel fogorvosát.

 

A szabadon hagyott fognyak hajlamosabb a fogszuvasodásra is.

 

Hogyan kezeljük az érzékeny fogakat

 

Legfontosabb a fogmosás helyes technikája, finom szálú fogkefe és alacsony abrazív hatású fogkrém (RDA 30) használata. Fogkrémek:

 

A fogérzékenység a fogzománc alatt található fogállomány, az ún. dentin, fedetlenné válása következtében jön létre. - ezek alacsony abrazív hatású, ón-fluorid tartalmú fogkrémek. Klinikailag bizonyított, hogy azón-fluorid véd a fogérzékenység ellen, valamint hozzájárul a fogak és íny egészségéhez. Nem tartalmaz triklozánt. Azón-fluorid tartalmú fogkrémek általában drágábbak, mivel ez az aktív összetevő páratlan egészségügyi előnyeiről ismert.

 

Fogérzékenység esetén megfelelő megoldást jelent a Crest SENSI-STOP matrica alkalmazása is, amely akár egy hónapra visszaszorítja a fogérzékenységet (1 matrica 1 hónapra elnyomja a fogérzékenységet az adott helyen, a csomagolás 6 matricát tartalmaz, de nagyobb kiszerelésben is kapható).

 

Miben különböznek más fogkrémektől

 

Az érzékeny fogakra kifejlesztett fogkrémek vagy megakadályozzák a fedetlenné vált dentinhez való hozzáférést, vagy kálium ionok segítségével érzéstelenítik a fogideg legvégső szakaszát. a Túlnyomó részük érzésteleníti fogideget, a Crest fogkrémek azonban eltérőek. Klinikailag igazolt hatóanyaguk, az ón-fluorid, blokkolja az idegvégződést tartalmazó dentin-tubulust, megvédve azt a kellemetlen ingerléstől. A fogzománcra kötődő fluorid vékony mikroszkopikus védőpajzsot alakít ki, amely megerősíti a fogat.

 

A Crest fogkrémek biztosítják a fogak, valamint a fogíny egészségét és védelmét. Már nem kell különböző típusú fogkrémekre pénzt és időt pazarolniaa szájüreg teljes körű védelmének és egészségének biztosítása érdekében. Az ón-fluorid tartalmú Crest fogkrémek megvédik a fogakat a leggyakoribb problémákkal szemben, mint amilyenek a fogszuvasodás, a foglepedék, a fogkő, a fogérzékenység, vagy a kellemetlen szájszag. Mindez egyben és triklozán nélkül!



Még nem született hozzászólás.


 
 
 


Bejelentkezés

 
Obnovenie zabudnutého hesla

Nemáte ešte účet?

Kosár

Bezárás X

A kosár üres.

Vásárlás folytatása